Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων: Φροντίστε το στόμα σας για μία καλή υγεία

Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων σήμερα 1η Οκτωβρίου και το μεγάλο στοίχημα πλέον για όλες τις κοινωνίες αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η υγιής γήρανση! Μεγαλώνουμε, αλλά τουλάχιστον να μεγαλώνουμε με καλή υγεία.

Εν τω μεταξύ, η υπογεννητικότητα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).

Σύμφωνα με τις καταγραφές της EuroStat, η Ιταλία (22,0%), η Ελλάδα (21,3%) και η Γερμανία (21,1%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ η Ιρλανδία είχε το χαμηλότερο ποσοστό (13,2%).

Μία σημαντική παράμετρος για τους ηλικιωμένους, είναι η στοματική υγεία, την οποία δεν πρέπει να παραβλέπουν.

Ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία ή o καρκίνος, επηρεάζουν τη λειτουργία της μάσησης των ηλικιωμένων, τη διατροφική τους πρόσληψη, καθώς και τις κοινωνικές τους επαφές, επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας μέχρι και το θάνατο.

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία των ηλικιωμένων. Οι ασθένειες του στόματος συνδέονται με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των πνευμόνων. Η περιοδοντική νόσος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνους στο πάγκρεας και γαστρεντερικούς καρκίνους, ενώ στην κακή στοματική υγεία οφείλεται η αύξηση των τιμών του σακχάρου και η εμφάνιση έλκους στο στομάχι!

Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε ηλικιωμένους, καθώς και στα παιδιά, τα εγγόνια τους ή τα άτομα που τους φροντίζουν, λέγοντας πως «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές».

Σχετικά προϊόντα