Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των παιδιών

Απαντά η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, αλλά επίσης θεωρείται πολύ σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό, γιατί είναι και ρυθμιστικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, την παχυσαρκία, τις λοιμώξεις, το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την εκδήλωση αλλεργίας και άλλων παθή...σεων, σε μικρούς και μεγάλους. Ο ανθρώπινος οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνη D απλά και μόνο με την έκθεση του στον ήλιο, αλλά και σε μικρό ποσοστό (μόλις 20%) μέσω της διατροφής του.
Θεωρείται πως δεν υπάρχει έλλειψη όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πάνω από 48ng/ml. Παρόλο που στην Ελλάδα και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες έχουμε όλο τον χρόνο ήλιο, πολύ συχνά παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά, κάτι που δεν διακαιολογείται. Μελέτες πλέον δείχνουν πως η αιτία αυτής της έλλειψης είναι γενετικής φύσεως, κάτι που δηλαδή είναι γονιδιακά προδιαγεγραμμένο.
Αρκετές μελέτες δείχνουν πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε παιδιά ηλικίας από 1 έτους και άνω, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, μέχρι και κατά 80%. Η Αμερικάνικη Ενδροκρινολογική Εταιρεία συστήνει ότι τα βρέφη από 0-1 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 400 iu/d βιταμίνη D, και τα παιδιά μεγαλύτερα του 1 έτους 600 iu/d, για τη βελτίωση τις οστικής τους υγείας.
Για θεραπεία έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να χρειάζονται υψηλότερες δόσεις όπως για παιδιά 0-1 ετών 2000iu/d, 1-18 ετών 4000 iu/d και άνω των 19 ετών μέχρι και 10000 iu/d.
Επομένως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εκτίθενται στον ήλιο τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, όλο το χρόνο αλλά και η διατροφή τους να είναι εμπλουτισμένη με τροφές (ζωικής αλλά και φυτικής προέλευσης) που προσφέρουν βιταμίνη D, όπως είναι :
- τα γαλακτοκομικά (συστήνονται 3 μερίδες την ημέρα και ειδικά εμπλουτισμένα με έξτρα βιταμίνη D)
- βιολογικά αυγά (συστήνεται να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα)
- τυρί (2 μερίδες την ημέρα π.χ. κίτρινο σε πρωινό τοστ και τυρί φέτα στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα)
- ψάρι όπως σαρδέλα, γαύρος (συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα)
- βοδινό κρέας (2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς είναι και η ιδανική πηγή σιδήρου για τα παιδιά)
- μανιτάρια
Σε περίπτωση που δεν καταναλώνει το παιδί τέτοιου είδους τροφές και δεν εκτίθεται στον ήλιο αρκετά, συστήνεται η λήψη ειδικού συμπληρώματος διατροφής, με την κατάλληλη αναλογία βιταμίνης D, πάντα μετά από συστάσεις του παιδιάτρου, ώστε να καλυφθούν οι καθημερινές του ανάγκες.
 

Σχετικά προϊόντα