Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Κονδυλώματα και κύηση: Τι γίνεται με τις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή είναι έγκυες και είχαν στο παρελθόν ή έχουν στην διάρκεια της κύησης HPV;

Η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) είναι εξαιρετικά συχνή στις νέες γυναίκες. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξυτενή κονδυλώματα ή/και τραχηλική δυσπλασία. Η χειρουργός- μαιευτήρας γυναικολόγος, Μαριλία Νικολαΐδου, MSc, εξηγεί στο We Parents αν ο ιός μπορεί να επηρεάσει τη γονομότητα της γυναίκας ή να δημιουργήσει προβλήματα στην κύηση.

«Μία γυναίκα που έχει τον ιό δεν έχει πρόβλημα στο να μείνει έγκυος ούτε και στην πορεία της κύησης. Η μόνη πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι αν έχει στο παρελθόν υποβληθεί σε εκτομή τμήματος του τραχήλου (Loop) λόγω προχωρημένης δυσπλασίας. Το πρόβλημα σε ορισμένες από αυτές τις γυναίκες είναι πως, λόγω βράχυνσης του τραχήλου από την επέμβαση, μπορεί να υπάρξει πρόωρος τοκετός», μας λέει η Μαρίλια Νικολαϊδου. Δηλαδή όλες οι γυναίκες που έχουν κάνει Loop εκτομή θα γεννήσουν πρόωρα; «Όχι. Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα στην κύηση. Σε περίπτωση όμως που κατά την εγκυμοσύνη ο τράχηλος είναι βραχύς (πράγμα που διαπιστώνετα ήδη από την 12η εβδομάδα της κύησης) και άρα ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι αυξημενος, γίνεται περίδεση τραχήλου. Η περίδεση είναι μία επέμβαση κατά την οποία τοποθετούμε ένα ράμμα στον τράχηλο με στόχο την σύγκλειση και ισχυροποίηση του. Με αυτό τον τρόπο, στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγουμε τον πρόωρο τοκετό».

 

Μαριλία Νικολαΐδου, MSc

Χειρουργός, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος,

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή»,

Κάτοχος του International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in

Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE (Centre International de Chirurgie Endoscopique),

Facebook: Νικολαϊδου Μαριλία Γυναικολόγο

www.mnikolaidou.gr

Σχετικά προϊόντα