Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ενυδάτωση κάτω από τον δυνατό ήλιο!

Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το νερό για εμάς τους μεγάλους ( κάθε κύτταρο μας ζει μέσα σε υδάτινο περιβάλλον και όλες αντιδράσεις του μεταβολισμού ολοκληρώνονται παρουσία νερού.); Το ίδιο και ίσως περισσότερο σημαντική είναι η ενυδάτωση των παιδιών κυρίως τώρα το καλοκαίρι, καθώς παιρνούν πολλές ώρες παίζοντας έξω ή στην αμμουδιά, αλλά και γιατί τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση!

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία των οργάνων, όπως του ουροποιητικού συστήματος, της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών, του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως καθημερινά, υπάρχει απώλεια νερού από το ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της ούρησης, καθώς και μέσω των πνευμόνων, του δέρματος και των κοπράνων.

Τα παιδιά χάνουν μεγάλο ποσοστό νερού, λόγω της υψηλής δραστηριότητάς τους, της σωματικής τους διάπλασης αλλά κυρίως λόγω του ότι οι μηχανισμοί δίψας τους δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αναπτυγμένοι.

Ένα βρέφος ή ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας αδυνατεί να εκφράσει τη δίψα του ή και ακόμα παιδιά, που ενώ μπορούν, υπάρχει περίπτωση να ξεχαστούν και να αμελήσουν να πιουν νερό. Έτσι, οι γονείς ή όποιος άλλος τους φροντίζει (παππούς, γιαγιά, κ.ά.) θα πρέπει να φροντίζει για την καλή και συχνή ενυδάτωση τους κυρίως όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Οι απαιτήσεις σε υγρά κατά την παιδική ηλικία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το μέγεθος του σώματος, ενώ μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Έρευνες δείχνουν πως τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά απ' ό,τι τα κορίτσια ίδιας ηλικίας.

Η ενυδάτωση βέβαια δεν γίνεται μόνο με το νερό αλλά και με γάλα και χυμούς. Ακόμη, υπάρχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Για παράδειγμα, δείτε πόση περιεκτικότητα σε νερό έχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά:

αγγούρι (95% νερό)

καρπουζι (92% νερό)

πεπονι (90% νερό)

πράσινα λαχανικα (92-95% νερό)

ντομάτα (95% νερό)

σταφύλι (70% νερό η κάθε ρώγα)

κολοκυθάκια (95% νερό)

Πολλές φορές τα παιδιά αποφεύγουν ή ξεχνούν να εκφράσουν τη δίψα τους, αν για παράδειγμα παίζουν και δεν θέλουν να αφήσουν το παιχνίδι τους. Έτσι πρέπει εμείς να φροντίζουμε να τους θυμίζουμε να πίνουν νερό!.

Καλό είναι να οι γονείς να έχουν πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί τους κατά τις εξόδους τους, ώστε να φροντίζουν για την ενυδάτωση των παιδιών.

Της Διατροφολόγου Ειρήνης Πασχαλέρη

Σχετικά προϊόντα